29 mei 2018

Typemachines

Hipgemaakt verkoopt al zo'n vijf jaar typemachines. Best al een hele tijd en er is nog steeds veel vraag naar. Ik krijg dan ook geregeld mail met de vraag wanneer er weer 'nieuwe' typemachines online komen.

Hierbij wat uitleg waarom het soms een tijdje duurt voordat er weer nieuwe voorraad is.


Ten eerste ben ik afhankelijk van wanneer ik typemachines vind. Ik speur in kringloopwinkels en op markten. 9 van de 10 keer vind ik echter geen typemachine dus het is net geluk hebben. De tijd ontbreekt me om elke dag naar een kringloopwinkel of markt te gaan dus de kans dat ik een typemachine vind is ook niet zo heel groot natuurlijk.

Uiteraard speur ik ook tweedehands sites af. Ik heb gemerkt dat de prijzen daar de afgelopen twee jaar zijn gestegen dus het is wat beperkter geworden qua aanbod. Wanneer er namelijk €80,- euro voor gevraagd wordt en ik daarnaast nog tijd moet spenderen aan het nakijken, schoonmaken en repareren van de machine wordt deze te duur om weer te verkopen.

De prijzen in mijn webwinkel probeer ik echt zo laag mogelijk te houden. Soms hoor ik dat ik er belachelijk veel geld voor vraag maar kijk maar eens naar de prijzen op sites zoals Etsy en dan valt het nog reuze mee. Ik bereken de prijzen aan de hand van de prijs die ik ervoor betaald heb en de tijd die ik kwijt ben aan het verkoopklaar maken van de machine.

In de winkel is het ook niet zichtbaar maar voordat ik een typemachine online kan zetten gaat er ook echt een hoop werk en dus tijd inzitten.Hieronder een kleine opsomming van wat er allemaal aan vooraf gaat voordat een typemachine online komt/verkocht kan worden;

- op zoek gaan, bijvoorbeeld naar de kringloop (ca 60 minuten)
- de machine nakijken, schoonmaken en eventueel repareren (45 minuten tot soms wel 3 uur)
- de typemachine fotograferen, evt stylen, de foto's aanpassen in het goede formaat en opslaan (ca 30 minuten)
- een goede en duidelijke omschrijving online zetten met de foto's erbij (ca 30 minuten)
- mailtjes beantwoorden met vragen die er over een bewuste typemachine zijn (ca 10 tot 30 minuten) Dat klinkt misschien raar er zijn overal vragen over te bedenken. Die wil toch zo netjes mogelijk beantwoorden en dan pak ik toch weer zo'n machine erbij om op te zoeken of er een bepaalde toets op zit, om te wegen, te meten enz enz
- ik vervang (vanuit mezelf of op verzoek) ook de linten, ik bestel deze per machine omdat elke machine een ander lint vraagt, en verwissel deze (ca 30 minuten)
- wanneer een machine verkocht wordt pak ik deze in. Ik wil dat het goed en stevig verpakt wordt (ca 30 minuten)
- dan de (zware) doos naar het postkantoor brengen (ca 20 minuten)

Als ik alles bij elkaar optel ben ik er toch al snel zo'n 3,5 tot 6 uur mee bezig. Hopelijk is het dan te begrijpen dat ik niet 'even' snel kan zorgen dat een typemachine online komt. Helaas!
De bestellingen in de webwinkel gaan ook gewoon door en die moeten ook de deur uit, de tijd om aan de typemachines te spenderen is dus ook beperkt.

Bovendien vind ik dat wanneer je een typemachine bij me koopt deze ook ├ęcht moet werken en netjes moet zijn. Ik neem er dan ook de tijd voor en wil het niet snel/snel doen. Met dat laatste is de kans op fouten ook groter en dat risico wil ik zo klein mogelijk houden.

Als je geduld hebt en geregeld op de site kijkt komt er vast een keer een mooi exemplaar voor je voorbij en dan heb je een 'vriend' voor het leven ;-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten